Activitati de dezvoltare abilitati
1. FILOSOFIE PENTRU COPII
Filosofia pentru copii este un domeniu relativ nou in Romania ca si concept si presupune dezvoltarea gandirii:
a) Gandirea creativa – presupune conexiuni si relationari intre elemente diverse precum si sugestii bazate pe comparatii, exemple, criterii de clasificare, alternative, etc.
b) Gandirea colaborativa – presupune a raspunde, a comunica si a sustine. Pornind de la ideile celorlalti vom da forma unei intelegeri comune si unor scopuri comune.
c) Gandirea empatica presupune ascultare si concentrare precum si apreciere.Ii invatam pe copii sa isi arate interesul pentru anumire lucruri si de asemenea sa fie sensibili la experientele si valorile celorlalti oameni.
d) Gandirea critica presupune chestionarea, interogarea precum si rationalizarea sau evaluarea. Copiii invata sa caute sensul lucrurilor, sa caute dovezile pentru ideile lor, sa gaseasca motive, distinctii si judecati valide.
In scoala gandirea se invarte in jurul profesorului in schimb in filozofia pentru copii, profesorul nu mai este singur in centru, se creaza un spatiu de invatare in grup in care toti participantii sunt antrenati intr-un mod non competitiv.
Plecand de la stimuli precum fotografii, povesti, jucarii, flori, filme discutiile pornesc abordand temele principale filosofice, stimuland gandirea impreuna. Copiii invata sa isi puna intrebari legat de subiecte precum, prietenie, frumos, generozitate, identitate, contributie sociala si multe alte teme, invata sa vorbeasca dar sa si asculte, invata sa faca observatii si sa ii respecte pe ceillati, invata sa ofere argumente si sa se gandeasca la categorii care le includ ideile. In linii mari invata sa gandeasca corect, eliberandu-si gandirea de presupozitii, de idei predefinite, castigand astfel o gandire originala si clara.
2.YOGA PENTRU COPII
Cand sunt mici copiii dau dovada de o flexibilitate crescuta. Pe masura ce se dezvolta si datorita lipsei miscarii aceasta scade. De asemenea ei au o capacitate imaginativă extraordinara si sunt empatici din nastere. Ei practica intr-un fel yoga deja indeplinind fara sa vrea unele din principiile de baza in Yoga. Asa ca de ce sa nu incerce aceasta activitate care ii duce la autocontrol, autoeducație, disciplina, echilibru mental, răbdare, capacitate crescută de concentrare, intr-un cuvânt o construire a caracterului care sta in mâinile lor.
Yoga ii invata pe copii să facă posturi care să îi ajute să rămână încrezători, puternici, echilibrati, și sănătoși în timp ce se distrează. Yoga propune miscare cu sens, terapie, relaxare și lecții valoroase.
Yoga pentru copii este o poveste frumoasă despre echilibrare emotională și bucurie a mișcării. Se îmbină jocul si povestea, poezia și cantecul, sunetele si tăcerea într-un mod fascinant pentru cei mici.
Clasele de yoga dau ocazia copiilor sa invete sa respire corect, sa faca miscare, sa se distreze intr-un mediu jucaus si care le aduce beneficii. Ii ajuta pe copii sa isi stabileasca obiceiuri sanatoase pentru viitor, le da posibilitatea copiilor sa isi dezvolte o atitudine pozitiva, mareste flexiblitatea si ajuta la stabilirea unei posturi corecte. Contribuie la dezvoltarea abilitatilor de cooperare si relationare.
Beneficii practicand yoga:
1) Yoga mentine flexibilitatea si intareste corpurile aflate in crestere
2) Sporeste capacitatea de concentrare
3) Creste stima de sine
4) Invata constientizarea momentului prezent
5) Cultiva o stare relaxata si de pace pentru minte si corp
6) Ofera unelte pentru managementul stresului
7) Sporeste creativitatea si imaginatia
8) Incurajeaza interactiunile armonioase cu ceilalti
9) Sporeste constientizarea propriului corp
10) Invata disciplina si responsabilitatea
Mai mult decat atat, yoga pentru copii ajuta la construirea unui caracter frumos bazat pe principiile yoga catre o viata armonioasa. Formandu-ti de mic o harta mentala si sufleteasca dupa care sa traiesti frumos si armonios, te va ajuta mult in viata.
-
INTELIGENTA EMOTIONALA
Un fond emotional echilibrat este ceea ce te face sa gestionezi situatiile de viata pe care le traversezi, fara a fi coplesit, fara anxietate si fara agresivitate asa cum studiile au demonstrat-o.
Copiii invata sa isi identifice propriile emotii dar si pe ale celorlalti, invata sa isi acceseze resursele emotionale de care au nevoie pentru a rezolva problemele cu care se confrunta.
Cateva beneficii de care copiii beneficiaza mai tarziu in viata dezvoltandu-si abilitatile de inteligenta emotionala:
- Relatii interpersonale puternice prin dezvoltarea empatiei. Copiii care sunt capabili sa vada lucrurile din diferite perspective vor fi adulti flexibili, draguti si placuti.
- Abilitati de rezolvare a problemelor. Intelegand oamenii si analizand situatiile corect duce la a lucra eficient cu alti oameni ceea ce se traduce in performanta la locul de munca.
- O bucurie de viata mai mare. Toata lumea traieste experiente suparatoare in viata dar fiind inteligent emotional inveti sa faci decizii mai bune, sa inveti din experientele mai putin placute si sa fii multumit cu viata ta in general intelegand lucrurile din alta perspectiva.
- Abilitati de a gestiona mai bine stresul. Inteligenta emotionala ajuta la sanatatea mentala a copilului care duce la reducerea stresului. Printr-o minte sanatoasa copilul gestioneaza mai bine stresorii psihologici.
- Statisticile arata ca 90% dintre oamenii care sunt inteligenti emotional au rezultate mai bune in profesie, asadar drumul carierei lor va fi mai performant.